Helaas komen er veel valse gouden tientjes voor. Het gouden tientje 1897 (Wilhelmina hangend haar) is het meest vervalste exemplaar.
Hoe kun je een echt gouden tientje onderscheiden van een valse? Daar is niet één antwoord op te geven.
De echtheidskenmerken zijn:
6,72 gram goud (900/1000)
Diameter 22,5 mm
Doorsnede 1,3 mm
De kleur
De klank
De meest voorkomende vervalsingen zijn van verguld koper of van 14 karaats goud. Ze zijn eenvoudig te herkennen doordat er het woord COPIE of REPLICA of COPY of 925 op staat. Soms ontbreken de munttekens. Met een vergrootglas of loupe is dit duidelijk te zien.
Daarnaast bestaan er vervalsingen (ook wel naslag of herslag genoemd) zonder zichtbare verschillen. In dat geval moet u de munt vergelijken met bovenstaande echtheidskenmerken.
Het gewicht: Als een munt gesleten is (hetgeen bij gouden tientjes zeer weinig voorkomt) dan kan het gewicht lager zijn dan 6,72 gram. Soms weegt een echt exemplaar 6,70 gram en soms 6,74 gram. Die afwijking is dus toegestaan. Maar als bij het juiste gewicht de afmetingen verkeerd zijn, dan is het tientje vals.
Hieronder volgen een aantal voorbeelden van vervalsingen. Klik op het foto-nummer voor de afbeelding.
Foto 4552. Dit is een gegoten vervalsing. De munttekens ontbreken. Het veld is een beetje korrelig en de letters en cijfers zijn niet scherp. Gewicht 6,79 gram. (dus zwaarder, hetgeen vrijwel nooit voorkomt). Waarschijnlijk 14 karaats goud waarbij niet met zilver, maar met koper is bijgemengd hetgeen resulteert in een rodere kleur.
Foto 4227. Dit is een tientje dat in een hanger heeft gezeten en dat is gepoetst. Op de foto is geen kenmerk van valsheid te zien. De enige manier is dit tientje te wegen en te meten en eventueel bij een juwelier of goudinkoper op gehalte laten toetsen.
Foto 4553. Dit is een jaren 1970 replica. Het gewicht is 6,3 gram (dus duidelijk te licht) en de kleur is te geel (bijgemengd met zilver). Ook deskundigen trappen er vaak nog in met deze tientjes omdat ze niet zijn gegoten, maar geslagen in een muntpers. Het muntstempel is van hoge kwaliteit.
Foto 4554. Dit is een gegoten vervalsing. Duidelijk is de lichtgele kleur. Het gewicht is 6,7 gram (dus een goed gewicht). Het veld is duidelijk korrelig.
Foto 4555. Een vals tientje uit 1925 van extreem hoge kwaliteit. Geslagen met een goed stempel in een muntpers en daardoor is het veld mooi vlak. Gewicht 6,35 gram en dus duidelijk te licht. Ook is de kleur te lichtgeel.
Foto China voorzijde. Foto China achterzijde. Sedert juli 2017 worden er op aliexpress en Marktplaats perfecte namaak tientjes aangeboden, type Wilhelmina opgestoken haar. U koopt een setje van 5 stuks (1925 - 1926 - 1927 - 1932 - 1933) voor € 13,62 incl. verzendkosten. Zelfs met een loupe 10X zijn er geen verschillen te zien met de echte; de kleur is goed, de dikte is goed, de diameter is goed, het veld is mooi glad (niet korrelig), de klank is als blik. Superperfecte namaak! Als ik met een loupe 25X kijk, zie ik tussen enkele letters heel dunne lijntjes. Ook is het wapenschild iets minder gedetailleerd. Het grote verschil: de namaak weegt 4,13 á 4,21 gram en de echte 6,70 á 6,73. (foto echt en vals).
foto. Gegoten vervalsing gouden tientje 1876 Willem III. Zonder mt en mmt. Korrelig veld. 5,88 gram
foto. Moderne vervalsing van een gouden tientje 1892 door Het Nederlands Muntenhuis.
foto. Jaren 70 vervalsing gouden tientje 1897. Gewicht 6,26 gram. Licht geel goud (14 karaat?)
foto. Gouden tientje 1897 met mt en mmt ster. Gegoten vervalsing met korrelig veld. Gewicht 3,82 gram (14 karaat?)
foto. Gouden tientje 1897 met mt en mmt. Gegoten vervalsing met korrelig veld. Gewicht 6,67 gram (14 karaat?)
foto. Gouden tientje 1933. Gegoten vervalsing met korrelig veld. Gewicht 6 gram (14 karaat?)
Pagina Gouden tientje 1848. Jaren 70 vervalsing.
Pagina gouden tientje 1842. Moderne vervalsing in 14K goud
Pagina gouden tientje 1892. Moderne vervalsing in verguld koper.
Met een schuifmaat meet u de dikte en de doorsnede van de munt. Klopt één van de gegevens niet? Dan is het tientje vals. De echte tientjes van Willem III zijn soms een tikje dikker. Maar 1,7 mm dikte is een duidelijke aanwijzing dat het tientje vals is. Zie hieronder: links de copie en rechts het echte tientje. Een goed waarnemer ziet tevens dat de vervalsing een beetje bol staat.
Overigens, niet alleen gouden tientjes worden vervalst. Ook goudbaren worden vervalst. Men doet dit bij voorkeur met het metaal Wolfraam (Tungsten), dat een soortelijk gewicht heeft van 19,30 gram/cm3. Goud heeft een SG van 19,32. Zilver van 10,5 en Koper van 8,9. Wolfraam is echter zeer hard. Als men gouden tientjes met Wolfraam zou vervalsen vereist dit een zeer geavanceerde muntpers en het resultaat zijn tientjes die een zeer hoge schelle klank hebben. Niet voor niets wierpen de goudhandelaren in de middeleeuwen de gouden munten op een steen; daar komt ons gezegde "met klinkende munt betalen" vandaan.
Eind 2009 kwam China er achter dat een gedeelte van de goudbaren die ze geleverd kregen, gevuld waren met Wolfraam. Aan de serienummers kon men zien dat die uit het Amerikaanse Fort Knox afkomstig waren. Om deze reden zijn er critici die vraagtekens zetten bij de officiële cijfers van de Amerikaanse goudvoorraad. Nederland en Duitsland hebben een groot gedeelte van hun goudvoorraad die in de USA lag opgeslagen inmiddels terug gehaald.
Kijk hier naar de valse Engelse sovereign en de valse Zuid afrikaanse Krugerrand.