10 gulden gouden tientje

Mark Carney over de dollar

Jackson Hole symposium 2019

Op 23 augustus 2019 hield Mark Carney, de directeur van de bank of England, een toespraak op het symposium voor centrale bankiers in Jackson Hole.
Waarom is deze toespraak interessant: in de wandelgangen van Jackson Hole wordt er vanuit gegaan dat Mark de nieuwe directeur van het IMF wordt, als opvolger van Christine Lagarde.

Wat zegt Mark

Mark zegt dat als er niets wordt gedaan, de Chinese Renminbi de taak als wereldwijde verrekenvaluta van de Amerikaanse dollar gaat overnemen. Het IMF heeft nu reeds de SDR als internationale verrekenvaluta; dat is een mandje met valuta waarvan de Renminbi sinds kort ook deel van uitmaakt. Maar de SDR heeft een te zwak fundament om in de toekomst als centrale verrekenvaluta te kunnen functioneren. Daarom moet er op termijn een opvolger komen van de SDR; de Synthetic Hegemonic Currency (SHC).

Wat is het fundament onder de SHC

Mark laat zich in zijn toespraak niet uit over hoe dat fundament er uit gaat zien. Het zal in elk geval veel stabieler moeten zijn dan de beloftes van de fiat-currencies waaruit de SDR op dit moment bestaat; allemaal valuta die ongelimiteerd worden bijgedrukt. En wanneer die omvallen dan is de SDR ook in een keer waardeloos.

Welk scenario is het meest logisch

De valuta waaruit de SHC gaat bestaan zullen een zekerheid moeten inbrengen die niet bestaat uit papier of politieke beloftes. Er wordt een keiharde zekerheid geëist die er voor zal zorgen dat de SHC blijft staan ook als de dollar, yen, renminbi en euro ineenstorten. En er is maar één zekerheid die die rol kan invullen: goud.

Van de deelnemende valuta wordt geëist dat zij hun aandeel in de vorm van fysiek goud bij het IMF inbrengen. Voor de ECB en de USA is dat geen probleem; die hebben een enorme voorraad goud liggen die straks als zekerheid van de SHC gaat dienen. Maar de Chinezen en de Russen hebben te weinig goud. Die zullen de komende 5 jaar dus goud op de wereldmarkt moeten opkopen om aan hun kilo-verplichting te kunnen voldoen.
Aangezien die nationale banken zelf hun eigen geld drukken, kunnen ze in principe een onbeperkte hoeveelheid goud opkopen. De limiet ligt niet bij de roebels of renminbi of dollars die ze drukken, maar de limiet ligt bij de hoeveelheid goud die elke maand uit de raffinaderijen komt.

Groot geheim

Dit plan moet natuurlijk geheim blijven. Want als beleggers hiervan horen dan kopen de beleggers al het goud op en blijft er te weinig over voor de centrale banken. Als de Chinezen te weinig goud kunnen kopen, dan wordt hun rol in de nieuwe SHC daardoor automatisch kleiner. Er is dus een enorme concurrentie tussen de centrale banken om zoveel mogelijk goud te kopen en tegelijkertijd de goudmarkt niet te stressen. Daarom kopen de centrale banken al een paar jaar goud met mondjesmaat. En we weten nu met bovenstaand achtergrondverhaal dat dit opkopen nog heel veel jaren blijft doorgaan.
De constant stijgende prijs van het goud zal de komende vijf tot tien jaar in hetzelfde tempo blijven doorstijgen.
Vergelijk dit met de rente die je krijgt op je spaarrekening.

Confiscatie

De particulier wordt binnenkort de concurrent van de centrale banken. In de wereldhistorie is dat eerder voorgekomen. Toen moesten particulieren hun goud inleveren tegen een door de overheid vastgestelde prijs. Tegenwoordig is het confisceren heel makkelijk, want het meeste goud is belegd in de vorm van ETF's. U ziet op een gegeven moment op het beeldscherm van uw beleggingsbank dat uw goud-ETF's zijn omgezet naar euro's voor een door de ECB vastgestelde prijs.
De volgende dag leest u in de krant dat met terugwerkende kracht er een confiscatie heeft plaatsgevonden. Het landsbelang gaat immers boven het particuliere belang.
Alleen fysiek goud kan de ECB niet in beslag nemen. Want ze weten niet waar dat ligt. Waarschijnlijk is het zo dat u dan wettelijk wordt verplicht om beleggingsbaartjes te komen inleveren op het Frederiksplein, en dat munten en juwelen in uw bezit mogen blijven. Want zo ging het de vorige keren ook.

Gouden tientjes

Gouden tientjes zijn verzamelmunten. U hoeft er geen vermogens-rendementsheffing over te betalen en ze worden niet in beslag genomen. Ze zijn relatief spotgoedkoop (slechts 3% boven de intrinsieke goudprijs). Ze zijn de veiligste goudbelegging.

Lees hier de toespraak

 

BLOG Zilver bestek