10 gulden gouden tientje

Beleg in fysiek goud

Waarom zijn er mensen die in gouden tientjes beleggen.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: goud keert géén dividend uit. U koopt dus geen goud als inkomstenbron. Daarvoor koopt u aandelen, obligaties, onroerend goed of participeert u in een onderneming.
Waarom koopt men wél goud: als verzekering in het geval dat het fout gaat met het monetaire systeem. In dat geval valt de valuta van een monetaire zone (de Yuan, de Yen, de Dollar, de Euro) in een neergaande spiraal en er is geen mogelijkheid om je daar aan te onttrekken.

Er zijn twee vormen van goud: papieren goud en fysiek goud.

Papieren goud: De allermakkelijkste en goedkoopste manier om goud te kopen, is op uw beleggingsrekening ETF's aan te kopen. U hoeft er de deur niet voor uit, u heeft geen diefstal-, verlies- of overvals-risico. De kosten van aankoop (het verschil tussen aankoop en verkoop) zijn extreem laag. Papieren goud is DE ideale manier om op korte termijn uw risico van euro naar goud te switchen.

Papieren goud heeft daarnaast twee grote nadelen:
1. De ETF-fondsbeheerder brengt u de kosten in rekening. Dat is meestal 0,75% per jaar. Dat doen ze door de koers van de ETF te verlagen (u ontvangt dus geen rekening). De belastingdienst heft vermogens-rendementsheffing van 1,61 % per jaar (zie website belastingdienst) . Elk jaar verdampt 2,36 % (0,75 + 1,61) van uw papieren goud bezit naar de bank en naar de fiscus. Na 42 jaar is uw bezit volledig verdampt.
2. In geval van een systeem-crisis kunt u niet aan uw bezit komen. Op uw beeldscherm staat een cijfer waarmee u geen brood kunt kopen.

Fysiek goud verdampt niet. Het is minder makkelijk om te kopen en te verkopen. Terwijl u het in uw bezit heeft gaat er géén 1,61 % naar de fiscus en géén 0,75 % naar Blackrock of een andere fondsbeheerder. Muntverzamelingen zijn namelijk vrijgesteld van vermogens-rendementheffing.

QE ofwel Quantitative Easing.

De centrale banken van de Dollar, Yuan, Yen en €uro drukken al jarenlang in hoog tempo bankbiljetten om de lokale economie aan te zwengelen. Ze proberen hun lokale valuta een lage koers te geven zodat hun zone een betere export positie krijgt. Helaas doen ze dit allemaal en er zijn dus geen winnaars. Het enige dat overblijft is een ongebreidelde geld-creatie van duizenden miljarden. Hoe deze duizenden miljarden op een later moment weer worden ingenomen weten de centrale bankiers niet. In Zimbabwe zijn inmiddels bankbiljetten van 10 miljard in omloop en we herinneren ons nog hoe in Frankrijk, Duitsland en vele andere landen er plotseling nieuwe bankbiljetten kwamen waar drie of zes nullen waren weggestreept. Wij herinneren ons dus wél hoe dit probleem straks wordt opgelost; door inflatie. De ouderen onder ons herinneren zich het tientje van Lieftinck nog.

De grootste goud-importeur is China. China heeft een wet die de export van goud verbiedt. Ook de Chinezen drukken in hoog tempo bankbiljetten bij. Ze zijn de allergrootste klant van de Zwitserse goud-raffinaderijen. Elke keer als er een dipje in de goud-koers is, slaan de Chinezen in (ze houden er niet van om een hoge prijs te betalen). En dat gedrag legt een bodem onder de goudkoers. Als de Chinezen kopen, dan doen ze dat meteen met vele tonnen tegelijk (een ton is duizend kilo). Er is niemand die zich afvraagt waarom de Chinese centrale bank zo ijverig bankbiljetten drukt en daarvoor tonnen fysiek goud inkoopt. Wij weten het: ze verlagen daarmee de Yuan koers (goed voor de concurrentie) en ze vergroten hun echte bezit. De Chinese centrale bank heeft klaarblijkelijk geen vertrouwen in andere valuta. Zie het plaatje helemaal onderaan deze pagina om te zien of alleen de Chinezen geen vertrouwen hebben in chartaal geld.

Gaat het fout? Het gaat 100% gegarandeerd fout. Elk monetair systeem gaat eens ten onder als gevolg van het bijdrukken van geld. We weten alleen niet wanneer het fout gaat want timing is de moeilijkste factor bij het beleggen. We weten dat alle centrale banken enorme hoeveelheden buitenlandse valuta in eigendom hebben. Dat betekent dat indien slechts één grote valuta onderuit gaat, dit automatisch de andere grote valuta meetrekt naar beneden. Die vallen vervolgens als domino-stenen om, hetgeen weer een nóg sterkere invloed heeft op de overgebleven valuta. Het wordt een groot zwart gat waarin alle waarde die sinds 1945 is opgebouwd verdwijnt.

Laat even het korte-termijn denken los: koop fysiek goud voor wanneer het fout gaat met het systeem. Laat het liggen en denk er niet meer aan. Denk aan 5 tot 10% van je belegde vermogen.

Welk goud koop je dan: het mooiste goud natuurlijk. Een blok van 1 kilo is niet leuk om naar te kijken. Bovendien: wie wil een hele kilo kopen als u geld nodig heeft? Maar gouden tientjes zijn wél mooi. Echte mooie originele gouden munten van 100 jaar oud. En ze zijn goedkoop! Voor 103% van de goudwaarde koopt u ze hier (in Nijmegen). U kunt uw bezit opbouwen (elke maand een paar en dus niet meteen een kilo). Zo heb je lol aan je belegging! Bij elke goud-handelaar kunt u ze kwijt voor 98% van de goud-waarde als u weer geld nodig heeft om brood te kunnen kopen.

De erfbelasting.

Na uw overlijden betalen uw erven 10 tot 40% erfbelasting. Uw papieren goud is bekend bij de fiscus. Uw fysieke goud is daar echter niet bekend. Uw executeur-testamentair moet natuurlijk wel die gouden tientjes opgeven want anders loopt het Rijk de erfbelasting mis.

Vraag en aanbod

Hierboven heb ik één reden aangegeven waarom ik denk dat de vraag naar goud enorm zal toenemen. Er is nog een andere reden: Blockchain technologie met goud als zekerheid. Lees het artikel daarover.
De prijs van goud wordt bepaald door de wet van vraag en aanbod. Hoe zit het de komende jaren met het aanbod? Mijn visie is een lange-termijn visie. Dus relevant voor de fysiek-goud bezitters en niet voor de kortetermijn speculanten.

nieuw gevonden goud

Het aanbod van nieuw-gedolven goud zal instorten. Om dat te begrijpen moet je de werkelijke fundamentele cijfers kennen. En om daar achter te komen is moeilijk, want de goudmijnen publiceren steevast alleen maar hun variabele kosten (en dus niet hun vaste kosten). Daardoor worden beleggers op het verkeerde been gezet. Indien een mijn publiceert dat de cash-costs (variabele kosten) $ 800 per ounce zijn, en de goudwaarde is $ 1300 per ounce, dan denkt iedereen dat ze $ 500 per ounce verdienen. Niets is minder waar. De vaste kosten zijn $ 700 en daardoor zijn de total-costs (totale kosten) $ 1500 per ounce. Ze verliezen $ 200 per ounce. De goudmijnen zitten zonder geld en het gevolg kun je zien op bovenstaand plaatje: er wordt niet meer in exploratie (het zoeken naar nieuwe goud-aders) geïnvesteerd. Het gevolg is met een vertraging van 7 jaar merkbaar: vanaf 2017 gaat de goud-productie weer naar beneden.

Daarnaast daalt het aantal grammen goud dat men uit een ton steen haalt. De kosten van een goudmijn worden bepaald door het aantal tonnen steen dat men vermaalt. De energieprijs (olie) is daarbij een belangrijke factor. De totale kostprijs van een ounce goud zal gaan stijgen naar $ 2000. Goudmijnen kunnen blijven doorproduceren indien de verkoopprijs van het goud hoger is dan $ 2000 per ounce. Op dit moment (9 juni 2017) is de goudprijs $ 1300. Er zullen goudmijnen worden gesloten. Een gesloten goudmijn kan niet zomaar worden her-opend.

goudvoorraad centrale bank

Bovenstaand plaatje (de hoeveelheid goud die de centrale banken in hun kluizen hebben liggen) leidt tot de vraag: Als de regeringen van Nederland, Duitsland, Italië en Frankrijk zoveel vertrouwen in de Euro hebben, waarom houden ze dan zoveel goud aan? Hun gedrag is strijdig met hun geruststellende woorden.

Overigens: de geschatte hoeveelheid goud die de particulieren (1,4 miljard inwoners) in India bezitten, wordt geschat op 24.000 ton, ofwel 17 gram per inwoner. Het tweede land met een enorme particuliere goud voorraad is China (1,4 miljard inwoners) met eveneens 16.000 ton.

 

BLOG Zilver bestek